Radovesnický betlém

Velký skříňový Radovesnický betlém v podobě otevíratelného triptychu je od kolínského výtvarníka Pavla Rajdla. Betlém vznikal v období 2013 až do současnosti v obci Radovesnice 2, kde mám ateliér.

zavřený betlém

Noc pastýřů

Jedná se o největší keramický betlém v České republice s více jak 460 keramickými figurami doplněných malbou a dalšími keramickými prvky. Tři části vlastního betlému jsou po otevření bočních křídel veliké 4,2 x 2,2 metrů, celkem tedy přes 12,5 m betlémského výjevu. Horní pás obsahuje biblický betlém s městem Jeruzalémem. Střední pás zobrazuje typickou českou zimní krajinu s lidmi venkovského charakteru. Spodní pás představuje tradiční české vánoční zvyky, celou historii adventu i s Rybovou mší vánoční. Na stěně za betlémem je zpodobněno Nebe i se 3 covidovými andělíčky, dole jsou postavy čtyř adventních andělů, které jsou i poděkováním za ukončení pandemie. Venkovní stěna skříně obsahuje keramickou mozaiku Noc pastýřů a foto vnitřku. Pod betlémem v suterénu na zemi je alegorie Pekla.

TV Kolín, advent 2020 : https://youtu.be/0uJ4HnS9oSY

Další betlémy autora najdete v adventní době: na náměstí v Kolíně, pohyblivý Betlém u kostela v Ovčárech, v kapli v Polní Chrčici.

Betlém je celodenně otevřený v době adventu. Zájemci o prohlídku betléma mimo tuto dobu, mohou se domluvit na telefonu: obecní úřad – 322 312 998, 606 905 632, nebo Jana Šašmová – 723 987 696